GERILSKA PRODUKCIJA

GERILSKA PRODUKCIJA
Ovaj tekst je mali produkcijski orijentir za sve početnike koji kreću u avanturu snimanja prvog igranog filma.

SCENARIJ
Film je skupa igračka i ide ga se raditi ako je zadovoljen glavni uvjet, a to je dobar scenarij!
Uvjerena si da je tvoj scenarij odličan, poslao si ga okolo, a filmska ekipa i glumci ti ne odgovaraju na pozive i izmotavaju se u mejlovima? Vrlo je jednostavno, imaš loš scenarij, ne zanima ih ta priča.
Kada je scenarij dobar, svi će si dati truda da sudjeluju u projektu i dat će sve od sebe da se on ostvari. S dobrim scenarijem otvaraš si vrata dobrim glumcima, snimatelji i filmskoj ekipi.
Ali krenimo redom.

GLUMCI
Imaš dobar scenarij i razmišljaš da mami i sestri daš ulogu? Nemoj. Eventualno im daj malu negovornu ulogu ili ulogu statista. Naša je preporuka da ne uzimaš prijatelje i obitelj na set jer će ti biti distrakcija.
Glumce možeš upecati na nekoliko mjesta i ako si početnik, kreni ovim redom:
– lokalne glumačke družine ( U Zagrebu učilište ZKM, Kubus, Kazalište Dubrava…)
– kazališne i filmske akademije (ADU, Umjetnička akademija Osijek, …)
– profesionalna kazališta

Tvoja ulaznica u svijet filma je scenarij. On mora biti formatiran profesionalno, evo primjera:
http://www.scenarij.adu.hr/?q=node/145
Imaš sreće i tvoj glumac je pristao na ulogu – što dalje? Glumac će te prvo pitati datume snimanja te koliko proba planiraš. Što se dana snimanja tiče, ako je riječ o neplaćenom poslu, a ti želiš profesionalnog glumca, on će vrlo teško pristati raditi pro bono više od jednog dana. Čini ti se da isprva ne znaš odgovoriti na sva pitanja od glumca, ok, u malom si problemu jer je u glumac upravo shvatio da razgovara s amaterom. Dakle, dobro se pripremi na sva pitanja!
(Najčešća pitanja na koja glumac želi odgovor od producenta: kada se snima, kada su probe, tko su ostale veće uloge, tko je snimatelj, honorar, prijevoz, kamo film cilja nakon premijere. Ponekad glumci pitaju s kojom se kamerom snima – to je brzi test razine produkcije.)
Razmišljaš o audiciji za glumce? U Hrvatskoj glumačke audicije nisu uobičajena stvar, pogotovo za niskobudžetne filmove. Ako radiš audiciju, glumci očekuju da budu plaćeni, inače im se ne da gubiti vrijeme.
Generalno, što je glumac veća zvijezda to je zauzetiji, nefleksibilniji s vremenom i skuplji. Vrhunski glumac može na dugometražnom filmu dobiti i do 1000 EUR po danu.
Ako imaš određeni budžet najbitnija stvar je da glumce s jednakom ulogom jednako plaćaš. Glumci su vrlo umreženi i kada s tobom sklope dogovor (ili potpišu Ugovor što preporučujemo!) nazvat će svog kolegu i raspitati se za honorar. Ako je dobio manji od kolege, gadno si nagrabusio! Generalno je lakše naći glumca ispod 25 godina koji će na projektu raditi pro bono nego one starije.

TEHNIKA
Uspio si naći glumce, sada ti treba tehnika i filmska ekipa koja će realizirati tvoje ideje.
Snimatelja ima dosta i najbolje ih je za gerilski nisko/nebudžetirani film potražiti među studentima snimanja na ADU i netom diplomiranih. Svi snimatelji obožavaju svoj posao i bit će ti velika potpora u projektu, za razliku od tonskih snimatelja kojih ima malo i nisu voljni raditi pro bono. Pretpostavka je da ćeš s traženjem tonske ekipe najviše namučiti. Najbolje je raspitati se tko je na netom dovršenim filmovima bila tonska ekipa. U Blanku nemamo profesionalnu tonsku ekipu, ali imam nekolicina ljudi koji su ispekli zanat na tucet filmova.
Što se tehnike tiče najbitnije je da ne pretjeruješ. Ne treba ti kamera koja snima 6k, niti mikseta sa snimačem koji snima 8 audio kanala. Kamera treba imati mogućnost izmjenjivih objektiva, a od objektiva bilo bi dobro da imaš prime objektive, ako to nemaš onda kvalitetni zoom s otvorom blende od barem f 2.8
Ako želiš svemirsku kameru onda rentaj Arri Alexu, RED ili Sony FS7, ali to su paprene cifre koje s objektivima počinju oko 1000 EUR/dan. U Blanku koristimo Canon C100 Mark ii uz snimač Atomos Ninja što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Ako nisi siguran koju kameru odabrati to je u redu, jer to je posao snimatelja, on će najbolje procijeniti što treba tvom filmu, jer svaki je film specifičan. Možda najbolje da napraviš probna snimanja i vidiš da li kamera odgovara senzibilitetu filma koji želiš postići. U svakom slučaju provjeri da li se tvoj komp i softver mogu nositi sa zapisom kamere. Vrlo često svjedočimo da se filmovi snimaju u 4K u bijesnom kodeku s kojim se softver i hardver jedva nose.. I onda se rade konverzije i shvati se da je ciljani format kino, televizija – 1080p.
Filmsku opremu se ne isplati kupovati ako ju ne namjeravaš intenzivno koristiti i s njom vratiti uloženo.
Uvijek imaj na umu: priča i rad s glumcima su ono što drži tvoj film, ako tu uprskaš nema te kamere koja te može spasiti.

ŽICANJE
Generalno pravilo svake produkcije je – žicanje! Koliko god imali novaca, za film nikad dovoljno i zato je žicanje uvijek prva opcija. S par ljubaznih riječi otvaraju se mnoga vrata. Svi su svjesni da je igrani film, financijski gledano, samo gubitak i cijene vaš trud i u vama vide potencijal redatelja/producenta koji će im jednog dana doći s velikim/većim budžetom…

CHECK LISTA
Kad je posložena filmska i glumačka ekipa, nabavljena oprema i dogovoreni su datumi snimanja predstoji ti sljedeće:
– napraviti storyboard (kako bi snimatelj i ekipa znali što i kako se snima)
– dogovoriti lokacije (parkiranje, dozvole za snimanje, na lokacijama green room za glumce,
prostor za opremu, upoznati električne instalacije!)
– osigurati rekvizitu
– napraviti dispoziciju (karta, kada i tko dolazi na set, raspored snimanja, prijevoz, vremenska
prognoza!)
– osigurati hranu i piće (možda najbitnija stavka jer svi moraju biti zadovoljni! Pizza može
proći u dva dana snimanja, ali ne i treći dan!)

Nismo bili niti na jednom snimanju da nije počinjen neki oblik štete. Dakle, računajte na najgore i maksimalno zaštitite lokaciju snimanja.
Na lokacijama snimanja nema pušenja niti konzumacije alkohola.

Iskrenost prema glumcima i ekipi je uvijek na cijeni – ako ih nježno zamoliš svi će ostati malo duže da se scena napravi i da svi idu kući zadovoljni.
Filmska industrija je mala i dobar glas daleko se čuje. A loš još dalje…
Uživaj u snimanju, raditi na filmu je najbolji posao na svijetu!

Rental (Zagreb):

Antitalent

Blank

Mttn

Novalis

Tuna

 

najnoviji videi