KAKO UPISATI FTV REŽIJU NA AKADEMIJI DRAMSKE UMJETNOSTI (ADU) U ZAGREBU

KAKO UPISATI FTV REŽIJU NA AKADEMIJI DRAMSKE UMJETNOSTI (ADU) U ZAGREBU

Josip Lukić

Iako je naslov pretenciozan nadam se da ću vam praktičnim savjetima iz prve ruke olakšati proces prijamnog ispita i pripreme prije samog ispita iako pretpostavljam da ste svi vi koji planirate otići na tako delikatni prijamni ispit jako dobro upućeni .

Najbolje za početak da ne čekate trideset godina kao ja. Moj drugi savjet je da proživite nešto. Ne morate odmah iz srednje na Akademiju. Nije svatko Xavier Dolan. Možete upisati nešto drugo, možete konobariti sezonski, možete otputovati u SAD i konobariti tamo.  Ako su vam tata i mama dovoljno imućni recite im kako ćete godinu posvetiti ulaganju u sebe pa upišite neke radionice.  Npr. filmske za početnike. Imate u Zagrebu Blank_filmski inkubator ili u Kinoklubu Zagreb, a i po Hrvatskoj bude, bar u ovim većim gradovima…,

Ako ne, zaljubite se bar, prođite neku hrvatsku soc. realistično- strastvenu vezu il’ dvije, doživite neki poraz, ljubavni, prijateljski, materijalni, bar nešto. Ako stalno pobjeđujete i ide vas, radit ćete dosadne filmove i bit ćete prazni iznutra, a onda će se to prenijeti i na vaše radove.  Ako ste po prirodi pozitivna i optimistična osoba onda se ni nećete baviti filmom niti pokušavati upisati zloglasni ADU, a to vam je i najbolje.

Kome su uopće ti filmovi bitni? Pogledajte širu sliku, film izumire, to je sasvim nebitno, u kinima prolaze još samo marvelovci. Mogu vam iz prve ruke reći kako na Blankovim dječjim radionicama djeca teško zadržavaju pažnju na igranim filmovima; to baš treba biti nabrijano skroz da oni to odgledaju. Jednostavno, od rođenja već imaju smartphonove i playstatione, okruženi su vizualom i informacijama tako da im neki tamo igrani obični film ne pruža više toliko zadovoljstvo.  Jednostavno zahtjevniji su i razmaženi, što je dobro za njih, ali ne i za film kao takav. Valjda.

Uglavnom, ona institucija na bivšem Trgu Maršala Tita vam neće pobjeći. Upoznajte ljude, bavite se ljudima jer su vječna inspiracija za filmsku priču.

Kad shvatite da imate nešto ispričati onda započnite kreirati ideju za vaš prvi film. Ali uz uvjet da ste prošli neku od početničkih filmskih radionica.  I svakako odite na snimanje nekog  filma, bilo na samoj Akademiji ili filmskoj udruzi, to iskustvo će vam puno olakšati stvari kad vi budete prvi put režirali.

Fokusirajte se na ideje iz vaše najbliže okoline, nešto što ste vi proživjeli, ili nešto što je netko blizak vama proživio. Ako vas tema vašeg filma dovoljno zanese i uzbudi i drži više od tjedan dana – to je to. Imate ideju.  Onda krenite sa scenarijom i iskoristite taj joker zovi i obratite se u finalnoj fazi nekome koga smatrate stručnjakom za scenarij i dramaturgiju.

Nikako ne krećite u snimanje filma bez nekoliko mjeseci peglanja vašeg prvog scenarija. Što više mišljenja i ”stručnjaka” bolje, ali ne pretjerujte s brojem osoba koji će vam pomagati u izradi scenarija za vaš prvi film jer vas mogu dodatno zbuniti.

Kad završite scenarij za vaš igrani ili dokumentarni film,  najvažnije je da se tu vidi neki vaš osobni stav, originalnost u obradi stoput viđene teme. Vjerujte, sve teme su već tisuću puta obrađene. ADU je autorska škola, u komisiji za filmsku režiju vas prvo gledaju kao onog koji priča svoje priče, autora koji može ponuditi nešto novo,  a ne kao režijsko-tehničkog maga. Jednostavno to je takva škola, za drugo odite u London ili SAD.  Za dokumentarni film scenarij nije presudan, nego snaga odabrane teme i vrijeme snimanja kojoj joj posvetite. Ako idete s dokumentarnim, onda nasnimite što više i provedite puno u montaži s iskusnim montažerom.

 

Kad krenete u snimanje filma uzmite duplo više dana za snimanje od onog što vam govore da vam treba i jednostavno režirajte i radite svoje greške. Komisija će vam skužiti na ispitu ako vam je netko pomogao kroz pregled svih vaših radova i razgovora s vama, tako da bolje da sami griješite, ali ostavite sebe na filmu jer ekran ne laže.

Znači budite hrabri i radite nešto svoje, a ne to što mislite da bi moglo proći. Oni u komisiji su se nagledali loših vježbi, ne brinite, pa i na samoj akademiji približno petina svih radova/vježbi ima neku kvalitetnu akademsku razinu. Što više pokušavate i griješite kao redatelj samo možete postati bolji.

Znači oni će u vašem filmu tražiti nešto novo ili bar neku strast i humor. Ne pokušavajte zamaskirati svoje slabosti jer će vam se i to vidjeti u radovima. Zato i jeste tu, da pokušate to savladati. Glumce birajte po instinktu, obavite audicije ako treba, recite im da nemate pojma, ali da bi htjeli to jako snimiti, jednostavno selektirajte glumce koji s vama na kavi opušteno kliknu, većina tog će se prenijeti i na kameru. Nemojte im dopuštati da vam prekrajaju scenarije osim ako stvarno nasuprot vas nije Rakan Rushaidat ili Ksenija Marinković. Stvarno imamo brdo mladih dobrih glumaca tako da vam ih neće biti problem naći, kako ove s ADU tako i s drugih škola. Uvijek možete i probati s naturščicima jer i u komisiji sjede samo ljudi, a ljudi uvijek vole nove stvari, u ovom slučaju nova lica. Odradite nekoliko proba, upoznajte se s vašim  glumcima.

Ne ulazite u snimanje filma dok niste odradili probna snimanja s akademskim snimateljem.  Akademski snimatelj će vam znati objasniti osnove režije i neće vam dopustiti da radite nedopustive režijske gluposti. Za prvi film tražite snimatelja koji jasno artikulira svoje stavove i koji vas neće pojesti na setu jer ne znate ništa, nego vam dopustiti da razvijate vašu autorsku viziju uz minimalno uplitanje. Premija je ako nađete snimatelja koji je i sam nešto režirao. Kad nešto naučite o režiji onda tražite i ove autistične ili freestylere.

Također birajte pažljivo i filmsku ekipu, probajte napraviti neki miks ”iskusnjara” i mladih koji jako grizu.

Recimo da ste snimili i smontirali film i da ste zadovoljni. Ako radite s početnikom u montaži, svakako dajte film na uvid nekom iskusnijem montažeru; nekoliko zlatnih savjeta mogu vam dignuti film za više od 50 posto.

SCENARIJ

Ostaje vam još scenarij za kratki igrani film i sinopsis za dokumentarni film. Moj savjet vam je da scenarij za kratki igrani film bude nešto u duhu vašeg snimljenog filma kojeg prilažete na prijamni  za ADU, da se osjete vaše glavne autorske preokupacije. Znači ako vas zanimaju muško-ženski odnosi držite se njih, ako vas zanima politika, držite se nje, ako ste opsjednuti obiteljskim odnosima onda ”tucite” po toj temi, ako volite eksperimentirati onda napravite neki džumbus igranog-dokumentarnog-exp. kolaža, dapače.  Originalnost je na cijeni, uvijek i svugdje.

Ako ste u filmu imali dvije glavne teme kojima se bavite, spojite ih i u scenariju za igrani film. Neka se vidi veza između filma i scenarija. Preporučujem vam ako radite scenarij za igrani film da napravite karakterizaciju glavnih likova prije pisanja samog scenarija, to će vam dosta pomoći, i na oblikovanju same radnje, ali i pri pisanju dijaloga.  Što su vam likovi bliži i realniji više će vam i radnja i dijalog biti uvjerljiviji. Ako stavljate riječi u usta osobi/liku o kojem pojma nemate onda će se to osjetiti, osim ako niste Charlie Kaufman ili Woody Allen.  A niste, vjerujte.

DOKU

Dokumentarni sinopsis, po meni, najbolje je da napravite nešto iz vaše uže okoline. Sigurno imate zanimljivu priču  unutar vaše uže zajednice. Ne mora to biti vaša  majka ili otac, ali nešto znate, neku nerazriješenu zanimljivu priču iz prošlosti. Ako vas to već ne ide, onda se fokusirajte na neku društvenu temu, ali  pripazite da tema ne bude previše općenita, skoncentrirajte se da ostane na nekoj osobi ili nekoj užoj skupini ljudi. U sinopsisu/scenariju za dokumentarni film vi pišete idealni scenarij i događanja koja vam trebaju da zaokružite film, zato slobodno ”pustite ruku” i nek vam izbija iz teksta da ste baš zapeli za temu i dobro je proučili. Također odredite odmah kako bi vi to snimali, kako bi  režijski pristupali i zašto mislite da je to bitno da bi se uopće snimalo.

TEST OPĆE KULTURE

Imate stvarno lagani test opće kulture. Prije prijamnog ispita pročitajte neke osnovne filmske Biblije tipa Peterlić, Turković, Bordwell. Naučite osnovne podatke o filmu, režiji, montaži, vrsti planova itd. Proučite karijere najvećih hrvatskih redatelja, a također i svjetskih, svi znate koji su, pa neću nabrajati. Popratite i noviji hrvatski film jer će vam ti profesori predavati, dobro je da baratate bar osnovnim podacima, ako već nemate volje pogledati film. Posjetite Zagreb Dox, Zagreb film festival, Dane hrvatskog filma, Tabor film festival, Pulu, Festival mediteranskog filma u Splitu  ili gledalište Kino kluba Zagreb, nabavite vimeo linkove  i pogledajte hrvatske kratkometražne filmove.  Ali ponavljam, velika šteta vam je upisivati filmsku režiju na ADU ako ne podnosite hrvatski film. Jednostavno odite u inozemstvo ili nemojte ni pokušavati. Sredina u kojoj smo rođeni  nas odredi i najbolje je iz nje izvlačiti ideje za filmove.  Također,  posjetite bar dvije konzultacije za prijemni, čisto da osjetite ”vibru” profesora koji će vam biti u komisiji,  a dobit ćete i mnoštvo praktičnih informacija.

KLAUZURNI RAD

Najdelikatniji dio prijamnog ispita uz razgovor s komisijom  je klauzurni rad na kojem imate opciju da iz tri zadana početka filmskih priča (u svakom od tri zadane su samo prve rečenice budućih scenarija na koje vi nastavljate graditi vašu priču) odaberete temu o kojoj ćete raspisati treatment budućeg scenarija. Obično su sve tri teme različite, jedna bude akcijska, druga drama, treća komedija i sl. Odaberite onu temu koja vam prirodno leži i koja vas najviše autorski privlači . Imate nekoliko sati, preporučujem vam da ostavite pola sata vremena za ponovno čitanje onog što ste raspisali kao treatment.

Jednostavno zato što ćete sutra pred komisijom  čitati  klauzurni rad (oni će ga prvi put čuti iz vaših usta), oni će vam pronaći rupe te je bolje da ih odmah na licu mjesta, dok ga pišete uvidite greške i da imate cijelu noć da smislite odgovore i rješenja.

Oni će vam sigurno naći pukotine u treatmentu jer nemoguće je u par sati napisati vrhunski treatment, tako da  si svakako ostavite vremena za pročitati ono što ste napisali u treatmentu. Nema veze ako vam ne i ostane vremena za popraviti treatment,  bitno je da sutra to iskomunicirate pred komisijom, da uvijek znate gdje ste mogli bolje u samom treatmentu. Također naglasite i nešto što ste dobro napisali, navodite teme razgovora na vaše jače snage, ali priznajte i slabosti.

Film koji vam zadaju za gledanje probajte u razgovoru s njima povezati s nekim vašim radom ili dijelom vašeg života, ako vas uopće pitaju o njemu. Možete uvijek sami inicirati priču o njemu pogotovo ako ste primijetili ili zaključili nešto neuobičajeno – jer ono što je kod filmova najzanimljivije je to različito iščitavanje sličnih stvari i događaja.

RAZGOVOR

Na razgovoru s komisijom budite svoji i probajte izbjeći patetiku, nema neke velike filozofije, netko će manje ili više reagirati na vaše radove i odgovore, bitno je da na eventualna provokativna pitanja dajete jasne i iskrene odgovore. Prije vašeg ulaska iskusni vukovi iz komisije su već negdje na 80 posto odlučili da li upadate ove godine i razgovor je samo svojevrsni desert. Vaš potencijal se vidi iz vaših radova, prirodna karizma i elokventnost su samo plus, ali neće biti presudne, vjerujte, ne presuđuje osobna simpatija nego vaš potencijal i talent.  Things have changed. A nisam neki veliki fan Dylana, ali stvarno jesu, dolje na ADU.

Ako ne prođete iz prvog puta ne očajavajte, nego pokušajte još nekoliko puta i osluškujte bilo profesora koji su vama pristali otići na kavu i ukazati vam na neke nedostatke. Ako vas profesor ili profesorica potiče da još jednom probate izići to je uvijek dobar znak, isto vrijedi ako vas nagovara netko tko je tu student ili je već diplomirao. Ako vam nitko osim predrage majčice ne kaže da imate talenta i da mu se nešto iz filma jako svidjelo, možda i niste budući veliki redatelj, ali ni tad nemojte odustati.

najnoviji videi