KOJI SOFTVER ZA MONTAŽU?

PREPORUKE ZA SOFTVER ZA MONTAŽU

U svijetu profesionalnog filma koriste se: Final Cut, Avid i Premiere. Poneke televizije koriste i Edius.
Postoji jednostavan i pristupačan softver kao što je primjerice Movie Maker. Mi vam predlažemo da ga preskočite i uskočite odmah u porsche!


Današnji softver inkorporira u sebi montažu slike i zvuka (više od 50 audio i video kanala!), koloriranje slike, osnovnu obradu zvuka te mogućnost eksportiranja u mnoge formate.
Softver je toliko napredovao, uz nevjerojatnu snagu hardvera, da bez problema „žvače“ različite formate videa i zvuka koje koristite, pa nećete trebati konverziju, softver će to automatski napraviti.
Mi bismo vam u svakom slučaju preporučili besplatni softver Resolve kao prvu opciju.
U Blanku koristimo Premiere Pro (verzije CS6 i CC 2016) i Resolve.

RESOLVE
Resolve je besplatan (u lite verziji) i robustan softver koji možete naći na: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/


Resolve je namijenjen za montažu, kao i za profesionalno koloriranje.
Tutoriale možete naći na YouTube, a mi izdvajamo:
https://www.youtube.com/watch?v=En19R4Y1CJs

PREMIERE PRO CC
http://www.adobe.com/products/premiere/free-trial-download.html

Za razliku od Resolve-a, Premiere Pro CC namijenjen je prvenstveno za montažu i uređivanje videa i filmova tako da nudi velik broj unaprijed stvorenih vizualnih postavki koje možete primijeniti u svojim projektima. Dok je Resolve brži program od Premiere Pro-a, finalizacija projekta i njegovo izbacivanje kao videa bolje je rješeno u Premiere Pro-u, zbog mnoštva opcija koje su potrebne na profesionalnim projektima. Za početnika u montaži bismo preporučili Resolve zbog njegove jednostavnog sučelja.
Što se tiče korištenja računala, rad u Premiere Pro-u se oslanja na procesor, a Resolve na grafičku karticu, pri čemu treba imati na umu da su komponente srednjeg cijenovnog ranga danas dovoljne za rad u tim programima. U Blanku smo nedavno zaključili da je velika hardverska razlika u potrebama između Resolva u verziji 12 i 14! Verzija 14 zahtjeva jaku grafičku karticu – nešto u rangu GTX 1060, dok verzija 12 dobro radi i sa starijim modelima. Resolve Lite (besplatna verzija) i Resolve Studio (plaćanje) nisu različite samo u tome što u lite nema 4k opcija – uskraćene su i maske, noise reduction i još neki fini alati za koloriranje, ali to su vrlo profi alati i nisu esencijalni za početnike.
Premiere Pro CC je odnedavno postao nezahvalan za kupovinu jer ga se zapravo više ne može kupiti nego isključivo rentati na mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Blank koristi godišnju edu licencu koja značajno umanjuje njegovu cijenu.


Moramo reći da je softversko rentanje nefer način poslovanja i da Blank nije desetgodišnji korisnik Premiera prešli bi u potpunosti na Resolve.
Tutoriale možete naći na YouTubu, a mi izdvajamo:
https://www.youtube.com/watch?v=V5sENw2C97s

Što se hardvera tiče mi preporučamo snagu procesora minimalno u rangu Intel i5, poželjno i7, a što se rama tiče, poželjno bi bilo 8GB. Za ugodnu montažu svakako što veći monitor, minimalno 21“.

 

 

najnoviji videi