KOLORIRANJE ZA NAJLJENIJE

Ovaj mini tutorial namijenjen je vrhunskim ljenčinama, a znamo da vas ima 😉

On je najbrži i najefikasniji put do određenog looka vašeg filma. Nije uvijek primjenjiv jer svaka scena je biće za sebe. Ovo je samo prečica i ne može zamijeniti istinski rad i trud u profi softveru kao što je  recimo Resolve koji je standardni alat za koloriranje u Blanku.

Prvo morate znati što je LUT. LUT je skraćenica za Look-Up-Table: matematički precizan način uzimanja vrijednosti RGB-a  iz izvorne slike i modificiranja u novu RGB vrijednost na način da se promijeni hue, saturacija i svjetlina izvorne slike. LUT dolazi u nekoliko varijanti, mi smo se odlučili za .CUBE ekstenziju jer nam se čini da je najraširenija.

LUT je odlična igračka jer je univerzalna i primjenjiva na sve platforme od Photoshopa, Premiera, Resolova, Final Cut kao i na sve platforme, kako Mac, tako i Windows.

Mi ćemo vam dati primjer za primjenu u Premieru CC i  staviti ćemo vam na raspolaganje 30 LUT-ova koji se u Blanku najčešće koriste.

Prije svega ujednačite svjetlinu na svim klipovima u filmu. Potom u Premieru na video stavite efekt LUMETRI COLOR koji se nalazi u grupi efekata COLOR CORRECTION. Otvorite BASIC CORRECTION i odete na INPUT LUT, a tu vam se otvora opcija BROWSE  i odete do Blankove kolekcije koju ste spremili na vlastiti disk i odaberete jedan od LUT-ova koji vam odgovara.

Naravno, sa svakim LUT-om se možete dalje igrati i podesiti neki od faktora: temperaturu svjetla, ekspoziciju, kontrast, saturaciju…  Mogućnosti su neograničene, a svaki LUT koji kreirate sami možete i snimiti i koristiti u drugom projektu.

Ako ste vrhunska ljenčina i želite jednim potezom iskolorirati cijeli film to se može tako da iznad videa unesete ADJUSTMENT LAYER (FILE > NEW > ADJUSTMENT LAYER) i onda na njega primijenite LUT.

 

POČETNA SLIKA (BEZ LUT-a)

 

LUT: CHAPLIN

 

LUT: WOODY

 

LUT: ALMADOVAR

 

DOWNLOAD LINK BLANKOVE LUT KOLEKCIJE:

LUT KOLEKCIJA

 

p.s.

Želite li sami kreirati vlastiti LUT iz fotografije ili filma?  Skinite besplatni LUT generator!

DOWNLOAD LINK:

LUT GENERATOR

 

 

najnoviji videi